ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Παθήσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Γεννητικός Έρπις

Γεννητικός Έρπις

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά  μεταδιδόμενη ιογενής  νόσος  και επηρεάζει το δέρμα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες των γεννητικών οργάνων. Είναι η πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενη ιογενής νόσος.

Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Υπάρχουν δυο τύποι απλού έρπη:

  • Μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη-2 (HSV-2)
  • Μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη-1 (HSV-1)

Ο μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη 22 προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις του έρπη των γεννητικών οργάνων. Ο HSV-2 μπορεί να μεταφέρεται μέσω των εκκρίσεων του στόματος ή των γεννητικών οργάνων.

Ο μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη-1(HSV-1)συχνά προκαλεί τις μολύνσεις από έρπη του στόματος και των χειλιών(συνήθως αποκαλούμενων ως κρύες πληγές ή φουσκάλες από τον πυρετό). Ο HSV-1 μπορείνα εξαπλωθεί από το στόμα στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα.

Ο μονοκατευθυντικός ιός έρπη (HSV) μεταδίδεται από ένα άτομο σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορείτε να κολλήσετε όταν το δέρμα, ο κόλπος, το πέος, ή το στόμα σας έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει ήδη έρπη.

Ο έρπης είναι πλέον πιθανός να μεταδοθεί από την επαφή με το δέρμα ατόμου που νοσεί και έχει ορατές πληγές, φουσκάλες, ή ένα εξάνθημα (ένα ενεργό ξέσπασμα).

Μπορείτε επίσης να κολλήσετε έρπη ακόμα και όταν κάποιος δεν έχει καμιά ορατή πληγή (μπορεί ακόμη και να μην ξέρει ότι έχει έρπη), ή από το σάλιο ενός ανθρώπου που έχει έρπη ή ακόμα και από τα κολπικά ρευστά.

Επειδή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή κάποια ορατή πληγή, ένας σεξουαλικός σύντροφος που έχει κολλήσει έρπη στο παρελθόν αλλά δεν έχει καμία πληγή έρπη μπορεί ακόμα να μεταφέρει τη μόλυνση σε άλλους.

Οι HSV-2 μολύνσεις είναι πιο κοινές στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν στις πληγές ή τις φουσκάλες στο δέρμα για να εντοπιστεί ο έρπης. Αυτές οι δοκιμές  πραγματοποιούνται συχνότερα όταν κάποιος έχει ένα πρώτο ξέσπασμα. Στις έγκυες γυναίκες εμφανίζονται συμπτώματα στα γεννητικά όργανα.

Η καλλιέργεια του υγρού από μια φουσκάλα ή μια ανοικτή πληγή μπορεί να είναι θετική για το μονοκατευθυντικό τύπο έρπη. Είναι πιο χρήσιμη κατά τη διάρκεια του πρώτου ξεσπάσματος.

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν ενεργή μόλυνση έρπη στα γεννητικά τους όργανά ή στο γεννητικό σωλήνα όταν γεννήσουν μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση στο νεογέννητο.

  • Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος για το μωρό εάν στη μητέρα μεταδοθεί ο έρπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος για βαριάς μορφής μόλυνση στο μωρό είναι χαμηλότερος στα επαναλαμβανόμενα «ξεσπάσματα» του έρπη, με υψηλότερο κίνδυνο στις γυναίκες που έχουν ένα "ξέσπασμα" κατά την διάρκεια της γέννας. Γυναίκες με ιστορικό έρπη που έχουν μόνο περιστασιακά ή κανένα ξέσπασμα σπάνια μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μωρά τους.
  • Τα μωρά των γυναικών που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σε κίνδυνο για πρόωρη γέννηση. Το μωρό μπορεί να αναπτύξει μόλυνση στον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα,εγκεφαλίτιδα), χρόνιες μολύνσεις στο δέρμα, σοβαρή  αναπτυξιακή καθυστέρηση,ή ακόμη να επέλθει και θάνατος.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν βαριάς μορφής μολύνσεις από έρπη που αφορούν τον εγκέφαλο, τα μάτια, τον οισοφάγο, το συκώτι, το νωτιαίο μυελό, ή τους πνεύμονες. Αυτές οι επιπλοκές εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω AIDS υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες ή παίρνουν υψηλές δόσεις κορτιζόνης).

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν μπορεί να θεραπευτεί. Τα αντιϊκά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και την ταλαιπωρία και να θεραπεύσουν τις πληγές γρηγορότερα. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν κατά τη διάρκεια των πρώτων εμφανίσεων του έρπη και λιγότερο τις επόμενες φορές. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταιγιανα θεραπεύσουν τον έρπη είναι η ακυκλοβίρη, η φαμσικλοβίρη, και η βαλασικλοβίρη.
Για τις συνεχής υποτροπές, αρχίστε το φάρμακο μόλις αρχίσει το τσούξιμο, το κάψιμο, ή η φαγούρα, ή μόλις παρατηρήσετε φουσκάλες. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν έρπη πολλές φορές, μπορούν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα καθημερινά για μια χρονική περίοδο.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να θεραπευθούν από τον έρπη κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης για να μειώσουν την πιθανότητα ξεσπάσματος κατά τη γέννα. Εάν υπάρχει ένα ξέσπασμα κατά τη γέννα, θα συστηθεί καισαρική τομή για να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης στο μωρό.

Μόλις μολυνθείτε, ο ιός μένει στο σώμα σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν ποτέ έρπη ενώ άλλοι έχουν συχνά ξεσπάσματα. Στους ανθρώπους με καλό ανοσοποιητικό σύστημα, ο έρπης των γεννητικών παραμένει ως μια εντοπισμένη και ενοχλητική μόλυνση, αλλά είναι σπάνια απειλητική για τη ζωή.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε το έρπη στα γεννητικά όργανα είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού έρωτα. Οι μονογαμικές - μακροχρόνιες σχέσεις με σύντροφο που έχει εξετασθεί  και βρεθεί αρνητικός στον έρπη των γεννητικών οργάνων μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Τα προφυλακτικά παραμένουν ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη μετάδοση του έρπη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής από κάποιον που είναι μολυσμένος. Η σωστή χρησιμοποίηση ενός προφυλακτικού θα βοηθήσει στην αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας. Ένα προφυλακτικό από λατέξ πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια όλης της σεξουαλικής επαφής, ακόμα κι αν το πρόσωπο που έχει τον έρπη δεν έχει οποιεσδήποτε πληγές ή φουσκάλες εκείνη την περίοδο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με το έρπη των γεννητικών οργάνων που δεν έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα πρέπει να πουν στο σύντροφο τους ότι έχουν την ασθένεια. Τα εμβόλια ενάντια στον έρπη είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Διαβάστε Επίσης

Κονδυλώματα

Η λοίμωξη από τον ιό των κονδυλωμάτων είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Εκτιμάται ότι 50-70% των σεξουαλικά ενεργών...

Βλεννόρροια/Ουρηθρίτιδα

Προκαλείται από ένα βακτηρίδιο, γνωστό με την ονομασία Neisseriagonorrhοea.Το μικρόβιο βρίσκεται συνήθως στην ουρήθρα...

Μυκητιάσεις/Βαλανοποσθίτιδα

Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά, στον ίδιο χρόνο...