ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Επεμβάσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Ιεροκολποπηξία

Ιεροκολποπηξία

Ιεροκολποπηξία είναι η ανόρθωση και συγκράτηση του κόλπου στο ιερόν οστό σε γυναίκες ασθενείς που πάσχουν από σημαντική πτώση της μήτρας ή του κόλπου (κυστεοκήλη) ή άλλων ενδοπυελικών οργάνων (εντεροκήλη κτλ). Σε περίπτωση που η γυναίκα πάσχει και από ακράτεια ούρων από προσπάθεια γίνεται και ταυτόχρονη αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας είτε ανοιχτά ή και λαπαροσκοπικά/ρομποτικά ανορθώνοντας το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου στους πλάγιους συνδέσμους της πυέλου είτε διακολπικά με την τοποθέτηση μίας ταινίας ανόρθωσης του αυχένα της κύστης.

Η ιεροκολποπηξία είναι αναγκαία όταν η ασθενής πάσχει από συμπτωματική πρόπτωση των ουρογεννητικών οργάνων. Ο σκοπός της θεραπείας είναι ο έλεγχος των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου και η πρόληψη των επιπλοκών.

Η συμπτωματική πρόπτωση εκδηλώνεται ως εξής:

  • Αίσθημα βάρους ή πληρότητας στην πύελο και πόνος στην χαμηλά στην μέση
  • Αίσθημα προσπίπτοντα όγκου στην είσοδο του κόλπου
  • Διαβρώσεις του βλεννογόνου

Επιπλοκές της πρόπτωσης είναι:

  • Ουρολοιμώξεις
  • Χρόνια κατακράτηση ούρων
  • Αστάθεια της κύστης (υπερδραστήρια κύστη)
  • Υδρονέφρωση (διάταση του ανωτέρου ουροποιητικού συστήματος)
  • Νεφρική ανεπάρκεια

Τρόποι ιεροκολποπηξίας

Οι τρόποι της ιεροκολποπηξίας περιλαμβάνουν την παραδοσιακή ανοιχτή ή διακολπική (διαμέσου του κόλπου δηλαδή) χειρουργική, την συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση και την da Vinci ιεροκολποπηξία, η οποία είναι μία ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Παραδοσιακή Ανοιχτή Ιεροκολποπηξία

Με την παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση ο χειρουργός κάνει μία τομή ανάμεσα στον ομφαλό και στην ηβική σύμφυση μήκους 20 εκατοστών περίπου, για να έχει πρόσβαση στην μήτρα και στον κόλπο. Η προσέγγιση αυτή είναι συνήθως αρκετά αιματηρή και έχει  μακρά και δυσάρεστη περίοδο ανάρρωσης.

Παραδοσιακή Διακυστική Ιεροκολποπηξία

Η κολποιεροπηξία μπορεί να εκτελεσθεί και διακολπικά (χειρουργείο διαμέσου του κόλπου με τοποθέτηση πλεγμάτων). Το μειονέκτημα της διακολπικής προσπέλασης είναι ότι έτσι παρατηρείται σοβαρή διαταραχή της σεξουαλικής ζωής της ασθενούς λόγω της σμίκρυνσης του κόλπου από συμφύσεις που δημιουργούνται. Αντίθετα με την λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδο διασφαλίζονται τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα του ανοιχτού χειρουργείου αλλά με την ελάχιστα επεμβατική και τραυματική προσέγγιση.

Συμβατική Λαπαροσκόπηση

Η συμβατική λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί μία χειρουργική κάμερα και ειδικά όργανα για την προσέγγιση και καθήλωση του κόλπου στο ιεροόν οστό μέσω μικρών οπών. Βασίζεται σε συμβατικό δισδιάστατο βίντεο και άκαμπτα όργανα, οι τεχνικοί περιορισμοί των οποίων μπορεί να δυσκολέψει πολύ τον χειρουργό. Λόγω αυτών των μειονεκτημάτων η συμβατική λαπαροσκόπηση δεν έγινε ιδιαίτερη δημοφιλής για σύνθετες επεμβάσεις όπως είναι η ιεροκολποπηξία. Γι' αυτό τον λόγω λίγοι μόνο Ουρολόγοι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική ακόμα.

da Vinci Iεροκολποπηξία

Η da Vinci Ιεροκολποπηξία είναι ένα ρομποτικά υποβοηθούμενο χειρουργείο που πραγματοποιείται με μία ελάχιστα τραυματική επέμβαση. Τα λειτουργικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως με την ρομποτική ιεροκολποπηξία δείχνουν άμεση αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομικής θέσης των γυναικείων οργάνων που προπίπτουν  με ταχύτερη ομαλοποίηση των συμπτωμάτων και της εγκράτειας των ούρων χωρίς διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας.

Διαβάστε Επίσης

Τοποθέτηση Ταινιών για Ακράτεια Ούρων

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται συνθετική ταινία στηρικτική της ουρήθρας της ασθενούς για να παρεμποδιστεί...