ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Επεμβάσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκων /Θηλωμάτων Κύστεως

Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκων /Θηλωμάτων Κύστεως

Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκων /Θηλωμάτων ΚύστεωςΗ επέμβαση αυτή γίνεται για την διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα υποβληθείτε περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αν παίρνεται κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Θα σας δοθούν οδηγίες για την διακοπή τους κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και αν χρειαστεί για την αντικατάσταση τους από ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή των γεννητικών οργάνων και λιπαίνεται η ουρήθρα.  Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας, εντοπίζονται οι βλάβες και εξαιρούνται με εργαλείο που εφαρμόζει επάνω στην κάμερα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για την εκτομή του παθολογικού ιστού. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Υπάρχει και η πιθανότητα ο χειρουργός να λάβει βιοψίες και από περιοχές που εμφανίζονται ως ύποπτες για κακοήθεια. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Στις περιπτώσεις που διαγνωσθεί επιφανειακός καρκίνος, ο ασθενής παρακολουθείται με πρόγραμμα επανελέγχου το οποίο περιλαμβάνει συχνές κυστεοσκοπήσεις. Σε λίγους ασθενείς είναι ωφέλιμες και οι εγχύσεις χημειοθεραπευτικής ουσίας στην ουροδόχο κύστη μέσω καθετήρα. Αυτό καθορίζεται από το ιστολογικό αποτέλεσμα.

Αν η ιστολογική εξέταση αναδείξει κάποιο διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς.

Όσον αφορά την διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.

Αν η ιστολογική αναδείξει κάποιο θηλωματώδη όγκο της κύστης είναι επιβεβλημένη η διακοπή του καπνίσματος, που μειώνει αποδεδειγμένα την υποτροπή της νόσου.

Διαβάστε Επίσης

Ριζική Κυστεκτομή

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που το αποτέλεσμα της βιοψίας αναφέρει πως ο όγκος έχει διηθήσει...

Λιθοτριψία Κύστεως

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα αποτελεί για τον άνθρωπο η λιθίαση του ουροποιητικού. Οι λίθοι μπορούν να εμφανιστούν...

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική ενδοσκοπική εξέταση για τις παθήσεις της ουροδόχου κύστης. Συνίσταται στην είσοδο στην ουροδόχο...

Εκκολπωματεκτομή

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των μεγάλων εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης είναι η αφαίρεση των ευμεγεθών σακοειδών προβολών...

Ενδοκυστικές εγχυσεις Botox

Στο Κέντρο Χρόνιου Πυελικού Άλγους και Νευρογενούς Κύστης υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία για την χρήση της Αλλαντικής τοξίνης...