ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Νέα / Άρθρα

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Καρκίνος στο ουροποιητικό: Το κάπνισμα αυξάνει τις επιπλοκές μετά από εγχείρηση

admin
Καρκίνος στο ουροποιητικό: Το κάπνισμα αυξάνει τις επιπλοκές μετά από εγχείρηση

Νυν και πρώην καπνιστές έχουν περισσότερες επιπλοκές μετά από μεγάλη εγχείρηση σε ορισμένους καρκίνους του ουροποιητικού συστήματος, αναφέρει νέα έρευνα.

Ωστόσο, παρόλο που πρώην καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σχέση με μη καπνιστές, η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος για ένα χρόνο πριν την εγχείρηση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα της εγχείρησης.

Ο Dr. Akshay Sood, του Henry Ford Hospital's Vattikuti Urology Institute, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να παράσχουν κίνητρο για τους ασθενείς να σταματούν το κάπνισμα πριν υποβληθούν σε μεγάλη εγχείρηση. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες επιπλοκές, αν το κάνουν, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 9.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για καρκίνο του προστάτη, της κύστης ή των νεφρών, από το 2005 έως το 2011.
Ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές στους πνεύμονες και στα νεφρά μετά από εγχείρηση προστάτη. Οι καπνιστές ήταν επίσης πιο πιθανό να περνούν πιο πολύ χρόνο στο νοσοκομείο μετά την εγχείρηση προστάτη.

Το κάπνισμα δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από εγχείρηση για καρκίνο στην κύστη ή στα νεφρά. Παρόλα αυτά, ασθενείς με καρκίνο στην κύστη που ήταν νυν καπνιστές ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν μια επιπλέον εγχείρηση.

Όσοι κάπνιζαν προηγουμένως, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να επιστρέψουν στο νοσοκομείο.

Ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη φάνηκε να ωφελήθηκαν σε περίπτωση που διέκοψαν το κάπνισμα ακόμα και ένα χρόνο πριν την εγχείρηση.

Ο Sood σημείωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στο αποτέλεσμα της εγχείρησης διέφερε ανάλογα με τη μέθοδο που επιλέχτηκε για την εγχείρηση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στις 15 Μαΐου στο συνέδριο του American Urological Association στη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή: iatronet.gr

Share: 

Διαβάστε Επίσης

26 Μάιος 2015
Προστάτης ή εχθρός του σεξ;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με βάρος 10-20 γραμμάρια σε σχήμα κάστανου.

26 Μάιος 2015
Εμμηνόπαυση, πάνες και σεξ: Η ακράτεια αντιμετωπίζεται!

Είναι πλέον αναγνωρισμένες οι επιπτώσεις της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής των γυναικών που συχνά ζουν σε καθεστώς κοινωνικής...

26 Μάιος 2015
Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τη στύση!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και το Κέντρο Σεξουαλικής και...

26 Μάιος 2015
Πότε είναι επικίνδυνες οι ουρολοιμώξεις

Εξι στις δέκα γυναίκες και το 15% των ανδρών παρουσιάζουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους.